Historia e Austrisë | Gjiganti

Historia e Austrisë

Sikurse shumica e vendeve evropiane edhe Austria duket një vend më shumë ngjarje të ndryshme. Megjithatë ka disa elemente të karakterit austriake që nuk kanë ndryshuar shumë gjatë shekujve: dëshira për kënaqësi, bukuria, dhe kultivimi kanë qenë gjithmonë forcat shtytëse në të kaluarën e vendit dhe të tanishmën.

Ditët e para
Zona e Austrisë së sotme, që është lugina pjellore e Danubit dhe luginat alpine, janë vendosur qysh në epokën paleolitike (deri në përafërsisht. 8000 p.e.s). Rreth vitit 400 p.e.s, popujt Celtic nga Evropa Perëndimore u vendosën në Alpet lindore. Nga shekulli i 7 p.e.s e tutje një nga rajonet më kryesore të okupimit Celtic ishte Austria e sotme, me qendër rreth Hallstattit, një zonë e madhe e minierave të kripës. Periudha Hallstatt, 750 – 450 p.e.s është emëruar pas këtij rajoni.

Romakët arritiën në vitin 200 p.e.s dhe nga viti 15 p.e.s ata dominuan në të gjithë zonën. Zgjidhja më e rëndësishme romake në Austri ishte Carnuntum (kryeqyteti i provincës romake të Panonia , Niederësterreich - Austri e Ulët e sotme), e cila u bë qendra e fortifikimeve romake përgjatë Danubit. Sot ka një park interesant Arkeologjik me një muze dhe një amfiteater.

Nga Ostarrichi në Austri
Deri në gjysmën e dytë të shekullit dytë, fise të ndryshme gjermane ishin zgjeruar me territorin e tyre duke bërë sulme të pa pritshme shkatërruese në territoret romake. Nga mesi i viteve 500, bavarezët kontrollonin territorin midis Alpeve lindore dhe rajonit Wienerwald. Rreth vitit 800, mbreti i frankëve dhe përfundimisht Perandoria e Shenjtë Romake, themeluan një territor në luginën e Danubit të njohur si Ostmark (Marsi Lindor). Në vitin 996 Ostmark referohet së pari si "Ostarrichi", paraardhës i fjalës moderne gjermane "ësterreich" – Austria.

Habsburgët
Rreth 100 vite më vonë, Rudolfi I doli me kurorë, duke filluar për gjashtë shekuj sundimi i Habsburgëve në Austri. Pjesa kryesore e mbretërisë së tyre ishte Pallati Perandorak në Vjenë, sot akomodimi i disa muzeve (Muzeu i Thesarit, Muzeu Sisi) duke ofruar një pasqyrë të mirë për Habsburgët.

Habsburgët rritën influencën dhe fuqinë e tyre nëpërmjet aleancave strategjike të ratifikuara nga martesat. Për shkak vdekjeve të parakohshme dhe /ose martesa pa fëmijë brenda dinastive Burgundiane dhe spanjolle në të cilin gjyshi i tij, Maximiliani I (1493-1519), dhe babai i tij ishte martuar, perandorin Karli V (1519-1556) ka trashëguar jo vetëm tokat e trashëgueshme, por edhe rajonin Franche-Comte dhe Holandën (të dyja ishin çiflige franceze) si dhe Spanjën dhe perandorinë e tij në Amerikë.

Luftërat turke
Kërcënimi turk, i cili përfshinte raste aksionesh të pasuksesshme në Vjenë me 1529 dhe vitin 1683, bëri që Polonia, Venediku, dhe Rusia ti bashkohen Perandorisë së Habsburgëve që ti zbrapsin turqit. Në fund të 1690, komanda e forcave perandorake i ishte besuar princit Eugen i Savojës. Nën udhëheqjen e tij, forcat e Habsburgëve fituan kontrollin mbi të gjithë por një pjesë të vogël të Hungarisë nga 1699.

Periudha barok
Me perfundimin e kërcënimit turk, arti dhe kultura përjetuan një rritje. Ndërtesat e shkëlqyeshme si Schlöss Schënbrunn (Trashëgimia Boterore e Kulturës) ose Salzburger Dom etj, u ndërtuan nga arkitekt si Johann Fischer, Erlach, Lukas, Hildebrandt, Jakob Prandtauer, Daniel Gran etj duke krijuar monumente të jashtëzakonshme. Nën sundimin e Perandoreshës Maria Theresia (1717-1780) pronat e Habsburgëve u reformuan dhe bashkuan. Pas vdekjes Maria Tereza në 1780, djali i saj Joseph II, një nga të ashtuquajturat monarkët e shkolluar, ka vazhduar reformat përgjatë linjave të ndjekura nga nëna e tij.

Nga Biedermeier te Jugendstil (Arti i ri)
Revolucioni francez në vitin 1789 dhe rritja e Napoleonit, i cili siguroj posedimin francez të shumë territoreve austriakë, ishte një kërcënim i madh për Habsburgët. Gjatë Kongresit të Vjenë (1814-1815), të mbajtur me qëllim të rishikimit të hartave politike të kontinentit pas humbjes së Napoleonit, kancelari austriak Metternich u përpoq të rikonsolidoj pushtetin austriak. Në vitin 1848 filozofi francez i klasës së mesme arriti revolucion në Austri, por rebelimi ishte shtypur menjëherë, dhe perandori Franzi I dhe Metternich përgjigjën duke i prerë poshtë liritë civile dhe fusin një censurë të rreptë. Si rezultat i kësaj njerëzit u tërhoqen në shtëpitë e tyre, u përqendrua në familje dhe jo-politik, jeta sociale erdhi në një lëkundje. Pjesa e dytë e periudhës Biedermeier u shënua nga një urbanizëm në rritje dhe industrializim që e çojë në një klasë të re urbane të mesme. Njerëzit filluan të takohen përsëri dhe artet gjallërohen. Artistët e kësaj kohe përfshijnë piktorë si Ferdinand Georg Waldmüller dhe Friedrich Gauermann, kompozitorin Franz Schubert, dhe poetët Adalbert Stifter, Ferdinand Raimund dhe Franz Grillparzer.

Në fund perandori Ferdinand ishte nën presion për të heq dorë përfundimisht në favor të perandorit (nipi i tij) Franz Joseph I, ku mbizotërimi 68-vjeçar ishte një nga më të gjatë të Austrisë. Së bashku me gruan e tij Elisabeth, legjenda "SISI", ai formoj imazhin e shtetit të perandorisë austriake. Nën sundimin e tij, Vjena u bë metropoli më i rëndësishëm në Evropë dhe qendra e një shteti shumëkombësh i zgjeruar nga Hungaria me Italinë e Veriut dhe të thellë në jug të Europës.

Johann Strauss, mbreti i Waltz-it, festuan në të gjithë botën për kompozimete e tij të mrekullueshme muzikore. Sigmund Freud ishte themelues i shkollës psikoanalitike të psikologjisë, një lëvizje e cila popullarizoj teorinë se motivet e pandërgjegjshme kontrollojn shumë sjelljet. Rreth viti 1900 Vienna Jugendstil (Arti i Ri) arriti kulmin gjatë të cilit artistë dhe disenjatorët shkëputin nga ekspozita e salloneve të zakonshme, të shfaqin punimet e tyre në një mjedis më të pëlqyeshëm. Artistë të artit të ri përfshijnë piktorët Gustav Klimt dhe Egon Schiele, arkitektët Oto Vagner dhe Adolf Loos. Një shëtitje përgjatë bulevardit Ringstraße të Vjenës me ndërtesat e tij të mrekullueshme, një vizitë në SISI, Muzeu i Sigmund Frojdit apo Galeria Austriake ësterreichischen japin një pasqyrë të mirë të kësaj epoke.

Shekulli 20
Mbushur me tensione etnike dhe të mbyllura në një sistem të ngurtë të aleancave nga luftërat e shekullit të 19, monarkia austro-hungareze ishte në pritje të një katastrofe. Shkëndijë e nevojshme ishte vrasja e princit austriak dhe trashëgimtar i fronit, Franz Ferdinand në qershor 1914 në Sarajevë. Deklarata e Austrisë e luftës kundër Serbisë shënoi fillimin e Luftës së Parë Botërore I. Perandori Franc Jozef vdes në vitin 1916 dhe pas përfundimit të luftës në vitin 1918 themelohet republika e parë e Austrisë, duke i dhënë fund dinastisë 640-vjeçare të Habsburgëve. Republika e re pësoj më të madhe inflacionin, papunësinë dhe ishte afër kolapsit ekonomik. Në vitin 1933, qeveria e dobët ndërmjet koalicionit mes Kristian-Socialeve dhe Social-Demokratike i dha palëve rrugë dhe Engelbert Dollfuss u bë kancelar në vitin 1932 si kreu i një qeverie të koalicionit të krahut të djathtë, i projektuar për të trajtuar problemet e shkaktuara nga depresioni. Në maj të vitit 1934 Doffluss shpalli ligjin ushtarak në mënyrë që të mbrojë Austrinë nga Hitleri. Në korrik Dollfuss u qëllua dhe u vra nga nazistët në një grusht shteti në tentativë.

Më 12 mars 1938, trupat gjermane marshuan në Austri dhe vendi ishte përfshirë në Rajhun gjerman të drejtuar nga Adolf Hitleri. Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore në vitin 1945, Austria u rivendos në kufijt e vitit 1937 dhe për një dekadë u okupua nga aleatët fitimtarë të luftës së dytë botërore, SHBA, Bashkimi Sovjetik, Britania e Madhe, dhe Franca.

Më 15 maj 1955, traktati austriak i shtetit u ratifikua, me deklarimin e Austrisë neutralitetin e saj të përhershëm. Në sajë të vendndodhjes së saj afër "Perdes së Hekurt", Austria zhvilloj shpejt në një qendër nervore midis perëndimit dhe lindjes. Pas revolucionit hungarez të viti 1956 dhe pushtimit pranveror të Pragës me 1968, Austria jep azil refugjatëve. Austria është gjithashtu bazë e shumë organizatave ndërkombëtare si OKB, OPEC, si dhe mikëpritëse e shumë konferencave të rëndësishme dhe samiteve. Perdja e Hekurt ra në 1989/90, në vitin 1995 Austria bëhet anëtare e Bashkimit Evropian.


Rifreskuar:
18.10.2022

Shpërndaje


© 2024 Gjiganti