Arti dhe kultura në Gjermani | Gjiganti

Arti dhe kultura në Gjermani

Gjermania është vendi i Goethe, Schiller dhe Thomas Mann, Bach, Beethoven, Vagner etj. Kultura tradicionalisht ka një nivel të lartë në shumë aspekte. Gjermania ka rreth 300 teatro dhe 130 orkestra profesionale si edhe 630 muzeume të artit me koleksionet shumë të njohura ndërkombëtarisht. Me rreth 94.000 libra të reja dhe ri-botime të botuara çdo vit, Gjermania mund të numërohet në mesin e kombeve të librit të mëdh. Rreth 120 milionë njerëz flasin gjermanisht si gjuhën e tyre amtare dhe kjo është gjuha më e folur në Bashkimin Evropian. Rreth 17 milionë njerëz në mbarë botën janë duke mësuar gjermanishtën si gjuhë të huaj duke ndjekur kurse në institucione të ndryshme.

Gjermania është një vend modern dhe pa paragjykime me cilësi të lartë të jetës, i ndikuar në shumë mënyra nga shumëllojshmëria kulturore. Kuzhina gjermane është e ndryshme dhe prodhon numrin më të lartë me 3 yje në restorante pas Francës. Kultivuesit e verës nga 13 regjionet e kultivimit mbështeten mbi produktet me cilësi të lartë dhe brendi gjermand Riesling është ndërkombëtarisht i suksesshëm. Gjermania është gjithashtu popullor si një destinacion turistik - ku në mesin e vizitorëve ka shumtë nga jashtë. Tërheqjet turistike në Gjermani përfshijnë jo vetëm qytetin e Berlinit dhe qendrat të tjera kulturore dhe historike, por edhe seri koncertesh, festivale dhe veprimtari të mëdha sportive. Gjermania krenohet me 14 parqe kombëtare, 101 parqe natyrore dhe 15 rezerva të biosferës. Moda dhe dizajni janë konsideruar shumë dhe anëtarët e profesioneve kreative të Gjermanisë janë si të suksesshme ndërkombëtarisht si arkitektë gjermanë, shumë prej të cilëve kanë specializuar në projektimin e ndërtesave të qëndrueshme.

Që nga viti 1990 piktura dhe fotografia gjermane kanë qenë duke shijuar suksesin ndërkombëtar. Jashtë vendit, kjo është e njohur nën emërtimin "artistët e rinjë gjerman". Artistët e përfshirë vijnë nga Leipzig, Berlin dhe Dresden. Neo Rauch është përfaqësuesi më i njohur i shkollës "New Leipzig School" i artit të gjermanisë lindore

Në Gjermani ka shumë karakteristika që janë karakteristike për mediat. Këto përfshijnë theksin mbi sovranitetin federal në çështjet kulturore dhe transmetimin dhe ekzistimin e dyfishtë të mediave publike dhe private, diçka që nuk mund të merret si e mirëqenë në vende të tjera, por që sigurisht që është e zakonshme në një kontekst evropian. Në lidhje me lirinë e shtypit dhe të fjalës, në aspektin ndërkombëtar Gjermania renditet shumë mirë. Nuk është pluralizmi në lidhje me opinionin dhe informacionet. Shtypi nuk është në duart e qeverisë apo partive politike, por në atë të kompanive të medias private. Si pjesë e demokratizimit të Gjermanisë pas fuftës së dytë botërore, rrjeti publik ishte modeluar duke u bazuar nga BBC-ja. Stacionet e marrin formën e korporatave (apo organet sipas ligjit publik) financuar nga tarifat e liçensave. Në vitet 1980 janë themeluar stacione televizive private.

Në Gjermani liria e shtypit dhe fjalës është pronë e përbashkët e të gjithëve dhe të mbrojtura nga kushtetuta. Neni 5 i ligjit bazë shpreh se si kushtetuta e interpreton lirinë e shtypit dhe komunikimit:
"Çdo person ka të drejtë të shprehë lirisht mendimet e tij dhe shpërndarë në, fjalë, shkrim dhe fotot dhe të informojë veten pa pengesë nga burime përgjithësisht të qasëshme. Nuk duhet të ketë censurë."

Radiot tradicionale dhe televizionet gjithashtu zbulojnë pasurinë e mediave. Duke filluar në vitin 1920 radio dhe 1950 televizioni. Në ditët e sotme disa nga 400 radio stacione, në pjesën më të madhe lokale dhe rajonale konkurrojnë me njëri-tjetrin.

Ka ndryshime në strukturën televiziv në dy nivelet, kombëtar dhe rajonal, si dhe midis kanaleve të interesave të përgjithshme dhe të veçanta. Gjermania ka disa nga transmetuesit më të mëdha publike (ARD dhe ZDF), të cilat janë financuar nga taksat për liçensë, dhe private, stacionet falas (RTL, SAT.1, ProSieben) në Evropë dhe në botë, si dhe televizionet me pagesë si Sky channel.

Përveç një detyrë për një shërbim themelor dhe të përgjithshëm me një program të përcaktuar ligjërisht, një nga detyrat e tjera themelore të rrjetit të transmetimit publik është për të ruajtur pavarësinë politike dhe ekonomike. Përveç programit të tyre standard këta transmetues kanë edhe aktivitete të konsiderueshme në Internet.

Reputacioni i Gjermanisë si një komb i rëndësishëm muzikor bazohet ende në emra si Bach, Beethoven Brahms, Handel dhe Richard Strauss. Ekzistoj 80 salla të koncerteve të financuara publikisht , qendrat më të rëndësishme janë në Hamburg, Berlin, Dresden, Mynih, Frankfurt, Stuttgart, dhe Leipzig. Në muziken gjermane kohëve të fundit kanë dalur edhe shumë grupe muzikore me prapavijë të huaj nga emigrantet që jetojn atje dhe ndër ta ka edhe disa nga trojet shqiptare.


Publikuar:
18.10.2022

Shpërndaje


© 2024 Gjiganti