Fakte nga Suedia | Gjiganti

Fakte nga SuediaCredits: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

Prindërit

Prindërit suedez kanë të drejtë ti shfrytëzojn 480 ditë pushim të paguar për kujdesjen e fëmijës ku 60 ditë janë të rezervuara për baba. Në vitin 2012 për babanë janë marrë 24% nga numri i përgjithshëm.

Credits: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Drerët

Rreth 300 000 deri 400 000 drerë enden nëpër pyjet suedeze, pavarësisht nga fakti se 100 000 prej tyre vriten gjatë gjuetisë vjetore ku marrin pjesë rreth 250 000 njerëz.

Credits: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

Karkaleci i detit

Qysh nga vitet 1800-ta karkaleci i detit (se: kräftskiva) ka qenë i njohur në Suedi. Peshkatarët në vitin 2013 kanë kapur 186 000 kg ku shumica prej tyre është ngrënë në festimin tradicional gjatë muajit Gusht që simbolizon edhe e verës.

Credits: Fredrik Nyman/imagebank.sweden.se

Riciklimi

Vetëm 1 % e mbeturinave shtepiake në Suedi përfundojn në vendet ku hedhen pleherat. 90 % e kanaçeve të aluminit riciklohen.

Credits: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

Minoriteti Sámi

Në Suedi jetojn 20 000 banorë të minoritetit Sami ku që nga viti 1993 ata kanë parlamentin e tyre dhe në vitin 2000 gjuha Sami është pranuar zyrtarisht.


© 2024 Gjiganti